Снимка за Еднополовата романтика в 'Lightyear' няма да умре, Pixar в подкрепа на LGTBQ!

Еднополовата романтика в 'Lightyear' няма да умре, Pixar в подкрепа на LGTBQ!

 Еднополовите връзки в анимацията - все още ли са табу? Всъщност, не. Зрителите виждат, че между герои от един и същи пол има химия, любовен интерес, но студиата бързат да отрежат всяка част, която би възпламенила тези любовни искри между персонажите, замитайки под килима всичко, което би се сметнало за неуместно. 

 Това е и темата, която ще коментираме днес. Или по-точно, едно изявление, изпратено на 9-ти март, от служители и сътрудници на Pixar Animation, които са и членове на LGTBQ обществото, до ръководството на Walt Disney Company. В това изявление се изказва неприязънта, на изброените, към практиката на Disney, която целенасочено цензурира всякакъв вид “твърде гей отношения”, които съществуват във филмите им. Тези шокиращи обвинения са част от най-големия протест обвързан с липсата на отношения от страна на Disney, към законопроектът на Флорида, “Не казвай гей.” Въпреки, че от екипа на Pixar не упоменават определени заглавия, става ясно, че практиката на цензора е широко разпространена.  

 Ето, че това изявление вече ражда първите си плодове. Уповавайки се на източници, които работят в близост с Pixar, става ясно, че предстоящият филм ‘Lightyear’, с участието на Крис Евънс, включва участието на важен женски персонаж, Хауторн, който е в романтична връзка с друг женски персонаж. Въпреки, че любовните отношения между двете никога не са били повдигани на въпрос в студиото, става ясно, че са решили да изрежат целувка между двата персонажа. Но, гласът на служителите на Pixar, както и последващото приемане на “Не казвай гей”, от страна на изпълнителния директор на Disney - Боб Чапек, се чуват и сцената е официално възстановена. 

 Това решение не е важно само за този филм, то преобръща филмовите среди, отваряйки врати за LGBTQ обществото. Очакваме, че в бъдещи продукции ще видим повече от любими персонажи, които са гей и ще изследваме на по-дълбоко ниво връзката им. 

 В някои анимации за възрастни, често се говори съвсем откровено за LGBTQ обществото. Такива анимации са ‘South Park: Bigger, Longer & Uncut’, ‘Persepolis’, ‘Sausage Party’ и ‘Flee’, но дори и при тези продукции, които са в категориите G, или PG, главно се говори за еднополови отношения, но нищо не се показва. Със сигурност най-отявления LGBTQ персонаж си остава Кейти, тийн героинята от ‘The Mitchells vs. The Machines’, това е изключения, което доказва правилото: Този категоричен факт от идентичността на Кейти е напълно разкрит единствено във финала на филма, когато майката на Кейти споменава гаджето на Кейти. 

 В 27-годишната история на Pixar, малко персонажи са открито част от LGTBQ общността, част от тях са: едноокото ченге от ‘Onward’, което се появява в няколко сцени и споменава своята приятелка, две майки, които казват чао на детето си в детската градина, в ‘Toy Story 4’ и гей двойка във ‘Finding Dory’, която се появява на няколко момента. Най-откритият проект на Pixar е късометражният филм “Out”, в който се разказва за мъж гей, който се опитва да признае сексуалността си на своите родители. 

 Според много бивши служители на Pixar, които пожелаха да запазят своята анонимност, множество творци са се опитвали да внедрят еднополовите връзки в продукциите на Pixar през годините, но опитите им не биват одобрени от Pixar. Говорител на Disney отказа да говори по този въпрос. 

 През 2021-ва година, Pixar пусна ‘Luca.’ Това е продукция за две морски чудовища, които добиват човешки облик на сушата. Лука и Алберто изграждат добро приятелство, което може да се развие нещо в повече. От продукцията също са споменали, че подобен развой на събитията би бил възможен, но бяга от главната идея на продукцията, която е приятелството. 

 Изявление на директора на ‘Luka’, Касароса: 

 “Изглежда някои хора се ядосват на това, че не им казва да или не, но чувствам, че, е, това е филм, който е отворен към всякакви различия.” 

 Според източници, създателите на ‘Luca’ са се опитвали да внедрят женски персонаж, който да се сприятели с двете момчета, но не са били сигурни как това да стане без да се създадат романтични отношения. 

  Изявление на бивш служител на Pixar: 

“Често се изправяхме срещу въпроса “Как да направим това без да създаваме любовни отношения?”. Това беше на дневен ред доста често.” 

 Доста е неясно как студио, което създава толкова много и различни истории, не може да изгради LGBTQ персонаж, който да няма любовен интерес. Нека споменем, че множество пъти са се правили опити за създаване на декори обвързани с общността, както е при филмите ‘Soul’ и ‘Inside Out’, които дори се развиват в едни от най “гей” американските градове. От продукцията дори са махнали стикер на дъга от магазин, който е бил декор, защото е действал разсейващо. 

 Други източници казва, че еднополови двойки са били отстранени от фона на тези филми, въпреки, че от студиото настояват, че ги има в ‘Soul’. 

 Но, има нещо, за което всички са на едно мнение - не Pixar, а Disney е големият проблем в картината. 

 Изявление по въпроса: 

 “Почти всеки момент, който е твърде гей е отрязан по нареждане на Disney, независимо дали има протести от страна на креативния, или изпълнителния екип на Pixar. Дори създаването на LGBTQIA+ съдържание бе решението за премахването на глобалната дискриминация - никой не ни позволява да го направим.” 

 Естествено, можем и да разберем действията на Disney. Големи пазари, като Китай, Русия, Азия и Южна Америка не са добре настроени към гей общността, съответно такива филми не биха се лансирали добре на техния пазар. 

 Дори имаме пример за това. По-рано споменахме еднооката лесбийка от ‘Onward’. Заради нея филмът е бил баннат от Кувей, Оман, Катар и Саудитска Арабия, а в руската версия думата “гадже” се заменя с “партньор.” 

 Всичко това прави възстановената сцена с целувка, в ‘Lightyear’, толкова значима, както за студиото, така и за служителите му, особено за онези, които рискуваха нарушаването на наредбата за изнасяне на вътрешна информация. 

 За Стийв Хънтър, директорът на късометражния филм ‘Out’, усилията за постигане на това са били изключително важни. Въпреки, че той вече не е част от Pixar и не може да говори за цензурата, дали я има, или я нам, той изцяло подкрепя изявлението на служителите.  

 Изявление на Хънтър: 

 “Заставам до колегите си. Наистина се гордея с тях, с това, че казаха истината. Нуждаем се от това. Имаме нужда господин Чапек да разбере, че ние трябва да говорим. Не можем да предполагаме, че тези закони, които се опитват да наложат не са жестоки. Ние не отиваме никъде. Няма да се върнем в килера.” 

Публикувано на 20.03.2022 от Адрияна Кръстева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации