Снимка за 'Squid Game' - за какво е целият този шум?

'Squid Game' - за какво е целият този шум?

Ако не сте гледали, то най-вероятно поне сте чували за новия хитов южнокорейски сериал ‘Squid Game. Медийното внимание, което той получи, е невиждано досега. Във всяка една социална мрежа и във всяка държава по света хората не могат да му се наситят, но за какво е целият този шум? Какво е специалното в ‘Squid Game’ и как толкова бързо спечели първото място във всички класации?

Squid Gamee южнокорейска драма на Netflix от септември 2021 година, където 456 човека се борят за живота си в коварно състезание. Те не се познават, но се оказват заедно на това обречено място, обединени от дълговете си. Участниците трябва да играят най-различни детски игри. Точно така, детски игри… Обратът – който загуби, е убит, а спечелилият ще получи 45,6 милиарда южнокорейски вона. Един истински ад, който бързо се разкрива пред очите ни.

В игрите и в героите се крие най-голямата тайна на успеха на ‘Squid Game’.

Игрите са прости и най-вероятно някои от тях и вие сте ги играли като деца – ‘Червен светофар, зелен светофар’ и дърпане на въже например, а други от тях са също така лесни, но известни най-вече в Корея – играта на калмара. Участниците знаят какво трябва да правят, всички те са играли игрите като деца. Само че никой от тях не знае, че този път щом сбъркат, няма просто да изгорят.  Зрителите пред екрана също не трябва дълго да му мислят или разгадават как се играе играта – те могат да се фокусират върху напрежението и върху любимите си герои.

Комбинацията от детски игри, насилие и безмилостност ни хваща неподготвени. В повечето сериали днешно време, надеждата е ключов фактор – има я и в този, но е толкова крехка, че единственото, което можеш да направиш е да стиснеш зъби и да решиш дали можеш да продължиш да гледаш. Сериалът ни показва много кървища и бруталност още в първия епизод, което ни навежда на мисълта, че по-леко няма да става – определено не е за хора със слаби сърца. Игрите обаче са толкова интересни, че е трудно човек да спре.

Героите са другата силна страна на шоуто – те са обикновени хора, които могат да се докоснат до публиката и да я спечелят без проблем. Това е целта на режисьора – да ни представи герои, в които можем да се припознаем или които можем да открием в хората около нас. Универсални, едни и същи по целия свят. Главният герои Ги-Хун отива в състезанието, за да се отърве от дълговете си и отново да бъде добър баща за малката си дъщеричка и въпреки че сериалът се фокусира главно върху него, другите персонажи, с които се запознаваме, не пропускат да докоснат сърцата ни. Гледаме ги как играят, как се борят и независимо дали печелят или губят, те израстват пред очите ни – затворени на такова място, чертите на характерите им са все по-ясни. Не много от тях са добри хора, а други са достойни за уважение. Смелост, предателство, лоялност, тъга и приятелство, все неща, на които в днешното общество не се обръща много внимание – все пак не става ли винаги въпрос за пари? Различни съюзи се сключват, групи се събират и разпадат, а не след дълго ние вече сме се привързали към тях и настръхваме преди всяка игра.

Squid Game’ още от първите си няколко дни на платформата Netflix привлече милиони зрители и бързо зае първото място. Създател на шоуто е Хуонг Донг-хюк, който е написал сценария още през 2008 година, но чак сега успява да го продаде на Netflix, които му дават пълна свобода да каже и покаже каквото си иска. Той смята, че нещата са се развили така, защото шоуто му е било твърде насилствено за тогавашната телевизия. Сега най-накрая му е дошло времето. Е, не е сгрешил – ‘Squid Game’ вече e официално най-гледаният сериал на стрийминг платформата, побеждавайки ‘Bridgerton’ на Шонда Раймс.

Актьорите са брилянтни, сценария и режисурата също. Много от звездите на шоуто се сдобиха със световна популярност за една нощ.

Успехът на сериала се дължи до голяма степен и на обществото, в което живеем и докъде е стигнал света – корупция, несправедливост и огромни класови различия. Някои са грозно богати, а други умират в лишения.

Squid Game’ не е за всеки, но започнете ли го, няма да можете да спрете. Колкото и да се страхувате и да извръщате очи, винаги ще пускате следващия епизод, повярвайте. А колкото до въпроса дали ще има втори сезон, отговорът е неизвестен, но засега клони повече към ‘не’. Шоу, станало такъв хит, понякога е рисково да се продължава – дали ще постигне същия успех? Какво още може да се случи нататък? Най-добре е всеки зрител да реши за себе си дали иска да има повече или не, а ако официално решение излезе, не се притеснявайте, ще можете да го намерите на сайта ни!

Публикувано на 26.10.2021 от Вяра Тъпчева

TV
Generic placeholder image
Squid Game

Стотици играчи се събират за да участват в мистериозно състезание. Какво е общото между тях? Това е последната им възможност. Те са млади, стари, жени, мъже - всеки от които е загубил, почти, всичко в живота, а лихварите са по петите им. А какви са въпросните игри? Съвсем обикновени, детски, но с раличаката, че тук загубилите биват убивани. Ще остане един и кървавите 45.6 билиона ще са само негови! Всички новини за сериалът
Новини по темата
Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации