Снимка за 'Dated & Related' - струва ли си?

'Dated & Related' - струва ли си?

Всички сме гледали риалити шоута и доста от нас, може би не искаме да си признаем, но се наслаждаваме на тяхната луда атмосфера, защото ни помагат да се откъснем от стреса на всекидневния живот. Netflix определено добре разбира потребителите си и е открил жанр, който през последните две години гордо оглавява. Риалити шоутата. Видяхме първият им голям успех – свръхдраматичния хит ‘Too Hot to Handle’, който очаква 4-тия си сезон. Най-новото им творение обаче не беше прието така добре от феновете, както предишните. Ако планирате да го гледате, или вече сте го започнали, то имайте предвид, че надолу предстои информация за сюжета и така наречените ‘спойлери’, които знаем, че не са приятни за никого.

Светът е минал през триумфа на ‘Keeping Up With The Kardashians’, поредицата ‘The Real Housewives’ и какво ли още не, както и нашите версии на популярни поредици, които от край време се въртят по телевизията – ‘Сървайвър’, ‘България търси талант’ и наскоро ‘Ергенът’, който, въпреки че получи много критика, беше изключително гледан и обсъждан.

Нека сега насочим вниманието си към новата продукция на Netflix, която излезе в началото на този месец и предизвика много объркани погледи и смесени мнения – Dated & Related. Шоуто проследява няколко двойки братя и сестри, които са изпратени в луксозна вила в Южна Франция, за да намерят любовта и да открият своята половинка. Наградата за победителите е 100,000 $, а докато са във вилата участниците минават през елиминации, предизвикателства и типично по стила на Netflix, луди партита и издънки.

Да бъдем честни, ‘Dated & Related’, дори и с малките разлики в условията, не е нищо, което не сме виждали преди. Това шоу, тъй като участниците не могат да се развихрят напълно, води до много неудобни ситуации. Все пак и в пълна къща с красиви по нормата и необвързани младежи, трябва да запазиш някаква дистанция и контрол, ако твоят брат или сестра са точно до теб. Това важи особено за момичетата, тъй като знаем, че братята чeсто защитават и пазят сестрите си, както виждаме и в риалитито.

Мелинда Бери е водещата на шоуто и нейната цел е всеки да намери любовта и то с помощта на своя брат или сестра. Първи епизод ни запознава с двойките, като те говорят пред камерата и се запознават, влизайки един по един във вилата, в оскъдни бански костюми и готови за лов. Участниците идват от обичайните за Netflix англоговорящи държави, като най-екзотичната е Кипър, откъдето са Алара и Сейлан Танери, които се присъединяват по-късно, за да разбъркат реда във вилата. Запознаваме се с близначките Нина и Даяна, братята Кийран и Каз, които веднага си падат по тях, и още – Мади и Лили, братовчедите Джейсън и Крис (това, че видяхме не само братя и сестри, ами и братовчеди, ни накара да се почудим какво ще последва, ако шоуто е подновено за 2-ри сезон – майки и дъщери?), Корина и Джоуи, Даниел и Джулия, Даймън и Дейон и накрая, като за финал, две нови попълнения идват по-късно, в лицето на Рейчъл и Анди и Уил и Хенри.

Нещо, за което феновете се оплакаха, е, че шоуто изглежда нискобюджетно в сравнение с останалите проекти на Netflix. Всичко се случва на една и съща локация, само във вилата, дори индивидуалните срещи на участниците, на които те така се радват – често те са до басейна или в двора, което, предвид че шоуто има 100,000 $ заложени като награда и идва от такова богато студио, изглежда доста смешно.

Разбира се, зрителите нямат нищо против да виждат участниците като истински хора – как се подготвят сутрин, как си лежат и почиват, как се пекат до басейна, но в ‘Dated & Related’ изглежда сякаш те само това правят. Липсва му вълнуващ елемент и нещо, което да накара сърцата на зрителите да забият бързо. Риалити шоутата трябва винаги да са интересни, това е разликата в сравнение с другите жанрове, те са едно организирано забавление с изпитана структура и една от малкото в продукции, в което всичко е по-добро, ако е превъзнасяно и драматизирано.

Предполагаме, че самата идея зад шоуто също изиграва лоша шега – в повечето формати предизвикателствата могат да са напълно необуздани, но заради роднинските връзки типичните методи и сюжети не могат да бъдат използвани. Дали самите подбрани участници също се оказаха неподходящи и ако те бяха други, по-подготвени за екраните, шоуто всъщност щеше да е успех? На повечето от нашите герои, ако не и на всички, им беше трудно да показват емоциите си. Например Корина, след като беше зарязвана заради други момичета няколко пъти, едва-едва показа каквато и да е реакция.

Получаваме своя дял раздели и събирания, конфликти и елиминации, и един финален обрат, който е представен толкова набързо, че сякаш няма значение. Изгонените вече братя и сестри трябва да решат коя от двойките ще спечели голямата награда. Това би могло да е интересно, ако всички те не се разбираха прекалено добре – каквито и спорове или проблеми да е имало,  те изчезват за минути и са там само за пълнеж, забравени веднага, щом са си изиграли ролята. Накрая никой не беше шокиран, когато Нина и Каз, които се харесаха и бяха заедно от самото начало, получиха най-много гласове.

Рейтингите са съгласни, че шоуто не е нищо ново под слънцето – с резултат от 4/10 в IMDb и липсата на достатъчно ревюта в Rotten Tomatoes, ‘Dated & Related’ не е впечатлил публиката или специалистите. Все пак то успя да се изкачи до Топ 10 на Netflix в доста държави и все още не се знае нищо за това дали ще бъде подновено или не – шансовете не изглеждат твърде високи, но кой знае, може би продуцентите ще искат да пробват наново, с малко повече екшън.

В заключение можем да кажем, че ‘Dated & Related’ е подходящ за всеки, който иска нещо леко и несериозно, колкото да изключи ума си след дълъг ден. Но ако искате истински добро риалити шоу, ако искате нещо, което да ви изненада, то няма да го намерите тук.

'Dated & Related'
* Кликнете върху снимката за пълен размер.

Публикувано на 16.09.2022 от Вяра Тъпчева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации