Снимка за 'Do Revenge' - как се представи Netflix с новия си тийн хит?

'Do Revenge' - как се представи Netflix с новия си тийн хит?

След като новият тийн филм ‘Do Revenge’ в Netflix излезе миналия месец, социалните мрежи избухнаха. Някои от зрителите упорито твърдят, че филмът е всичко, което са искали, и е най-накрая добро попълнение към този така обичан жанр. Други не са така впечатлени. Ако все още не сте го гледали, но планирате, то по-добре спрете да четете тук – така наречените ‘спойлери’ предстоят.

Камила Мендес и Мая Хоук са в главните роли, а плотът е типStrangers on a Trainприключение. Мендес е Дреа, кралица на гимназията, на върха, с ‘лоялен’ кръг приятели около себе си и готино гадже. Животът и обаче избухва в пламъци, когато нейно интимно видео бива споделено с цялото училище. Виновникът е именно любимия и – Макс, и той бързо настройва всички срещу нея, докато тя не се оказва изведнъж напълно сама и на път да загуби всичко, за което е работила здраво, включително и място в колежа, от който се интересува. Другата главна героиня е играна от Хоук и се казва Елеонор. Тя е пълна противоположност на Дреа, поне в началото. Тя се мести в същото училище и открива, че там учи момиче от нейното минало, Кариса, което по време на летен лагер преди години е пуснало гадни слухове за нея. Дреа и Елеонор се сблъскват по време на тенис лагер и сключват сделка да отмъстят на тези, които са ги наранили. За да не ги хванат, те ще помогнат една на друга – Елеонор ще отмъсти на Макс, а Дреа на Кариса. От това потръгва едно неочаквано приятелство и накрая води до още по-изненадващ обрат. Разбираме, че геният зад целия план през цялото време е била Елеонор, чиято истинска цел е да отмъсти на Дреа, която е била на същия летен лагер и всъщност е пуснала слуховете за нея. Филмът има щастлив край, леко сладникав и съвсем типичен за този жанр. Дреа и Елеонор, и двете получават шанс да се съберат отново с любовните си интереси и последната сцена е на момичетата заедно на път, със свален покрив и вятър в косите.

Ако филмът се погледне повече като сатира, представяща американските тийн филми в една осмиваща светлина, то със сигурност уцелва право в десетката. Ако обаче се опитва да е сериозен, то тогава не е съвсем оригинален и не показва уникална креативност от страна на каста и екипа, предвид че нито историята, нито актьорската игра е нещо невиждано досега.  Все пак се залага на изпипани, ако не и изтъркани, филмови тропи, които, ако биват представени саркастично, а не отново като сюжет тип ‘няма живот след гимназията’, биха могли да бъдат похвалени.

Ролята на Мендес е същата като тази на Вероника в ‘Riverdale’, където участва вече шест години – коравосърдечно популярно момиче със скрита уязвимост, която, разбира се, постепенно излиза наяве. Това е първият голям актьорски дебют на Хоук и тя се представя доста добре – нейното чувство за хумор и държание излиза далеч по-естествено, но и героинята и със сигурност е една по-натурална версия на ‘Mean Girl’ образа, който Дреа представя по плитък начин. Хоук обаче съвсем не е нова в този холивудски свят – дъщеря е на известните актьори Ума Търман и Итън Хоук, което обяснява откъде идва талантът и и мястото на тази така препълнена сцена, пълна с млади и амбициозни актьори.

Саундтракът на филма е може би една от най-силните му черти. Включва песни на тийн сензации в момента, като Оливия Родриго и Били Айлиш, както и няколко оригинални парчета написани специално за продукцията.

Кинематографията и естетиката във филма обаче, трябва да признаем, са на отлично ниво. Ярките цветове привличат вниманието, стилът и блясъкът навсякъде определено ще допаднат на тийнейджърите, както и автентичността и нахаканото поведение, което изглежда, че всеки герой има – в истинския живот повечето от дрехите например, както и начинът на държание на учениците не са съвсем достоверни, но и в хитовете от миналото такива неща са пресилени.

Дизайнерката Алана Моршийд определено се развихря а сцената и виждаме много различни материали, къси костюмчета и екстравагантни избори. Истината е, че не можем да я съдим за това – все пак например в ‘Sex and the City’ дрехите също са изключително 'екстра', но ето, че въпреки това вдъхновиха цяло поколение жени и никой не се питаше как Кари Брадшоу си ги позволява финансово или как въобще и е комфортно да се облича така и да тича по улиците на Манхатън. Моршийд пасва стила на героините перфектно с характера им и доста добре показва колко привилегии се въртят из това богато общество.

Ако не се взима съвсем насериозно, ‘Do Revenge’ определено е приятен и свеж филм, с що-годе автентична история и хумор. Някои критици го определят като тъмна комедия със свеж стил и поглед над нещата, а други се съгласяват, че това е поредният - напълно еднакъв с предишните - тийн филм, който излиза на пазара. Ако имате време, съветваме ви да отидете в Netflix и сами да си изградите мнение – филмът е лесен за гледане и е възможно да ви допадне, особено ако търсите нещо, което да ви развесели, дори и да не е истински шедьовър на киното. Netflix нямат спирка и доста от оригиналните им продукции се провалят напълно, докато ‘Do Revenge’ се представя сравнително добре сред зрителите, затова ще заключим, че от творенията им, това определено е едно от по-хитро и креативно направените.

'Do Revenge' - новият тийн филм на Netflix.
* Кликнете върху снимката за пълен размер.

Публикувано на 31.10.2022 от Вяра Тъпчева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации