Снимка за Първи том на „Сърцебиене“ - Вижте разликите със сериала

Първи том на „Сърцебиене“ - Вижте разликите със сериала

Този месец започват продажбите на първия том от графичните романи по които е базиран сериала „Heartstopper“. Превода на български е от Илияна Бенова, а книгата се издава от Orange Books.

Ако сте гледали сериала и се чудете дали си заслужава да прочетете графичният роман, дошли сте на правилното място. Ще разгледаме без значително разкриване на сюжета кои части са адаптирани различно и какви са главните разлики.

Сюжета на том 1 на „Сърцебиене“ е:

Чарли и Ник са в едно и също училище, но никога не са се срещали… Докато един ден не се налага да седнат на един чин. Двамата бързо се сприятеляват и скоро Чарли хлътва сериозно по Ник, макар да не смята, че има шанс с него. Но любовта винаги е способна на изненади и скоро се оказва, че Ник е заинтригуван от Чарли, повече отколкото и двамата осъзнават.


Какви са най-големите разлики?

Първото нещо, което всеки зрител на сериала ще забележи е, че в комиксите Исак липсва, а Тара, Дарси и Ел почти ги няма. Защо?

- Исак заменя друг герой от графичните романи с името Алед. Алед е главен герой в романа Radio Silence от Алис Осман. Осман решава да не го включи в телевизионната адаптация, за да може Radio Silence да има възможността да получи адаптация извън Netflix.

- Тара, Дарси и Ел играят значително по-малка роля в първите два тома на “Сърцебиене”. Том 2 включва бонус мини комикс за Тара и Дарси, който е адаптиран до голяма степен в шести епизод на сериала, но тяхната история като цяло е по-подробно развита в сериала.

Том 1 включва сюжета до трети епизод включително, затова може да не забележите, че Имоджин липсва. Тя липсва, защото е герой създаден специално за сериала. В тази връзка, първи сезон на „Сърцебиене“ включва сюжета от том 1 и том 2.


Колко различен е сюжета?

Сериалът е изключително вярна и близка адаптация на графичните романи. Повечето сцени са напълно същите дори и от към диалог. Ето пример, колко близки са:


Разбира се, има значителни разлики извън тези, които възникват при включването на различни герои за които споменахме по-рано. Повечето сцени са съкратени в сериала и/или добавят нещо извън комиксите.

Сигурно няма да повярвате, но в графичните романи Ник има по-различен характер

Съмненията му за своята сексуалност са по-малко и представени различно, а той самият е по-закачлив. Може би, това е причината този момент, който трябва да е в краят на втори епизод да е премахнат:


Повечето фенове на комикса бяха малко разочаровани, че този момент не е адаптиран, но разбират, защо може би не е напълно подходящ към този момент.

Допълнително, в графичните романи има по-голямо присъствие на приятелите на Ник:


В сериала главно говорят фоново и само в трети епизод може да видим Ник да размени кратка реплика с тях, но по всяка вероятност само феновете на комикса ще забележат, че това  са те, а не случайни момчета. Само Отис е споменат епизод по-рано от Тао, но останалите са включени в надписите в края на някои епизоди, затова вероятно ще имат по-голяма роля в следващите сезони.

Тори е реален човек, а не дух, който тормози по положителен начин Чарли. Не малко зрители помислиха, че Тори присъства във въображението на Чарли, защото се появява по внезапен начин винаги когато той е сам. Дори може да се намерят напълно разумни теории от фенове, относно  това, че Тори е във въображението на Чарли, но темата е извън тази статия.

В графичният роман може да видим семейството на Чарли заедно:


Да, правилно видяхте, Чарли има по-малък брат. Той има минимална роля, но присъства. Възможно е да липсва в сериала по същите причини поради които не виждаме останалото семейство на Ник – твърде рано е за това.

Последната разлика, която ще споменем е, че сюжета с Тао се развива по малко по-различен начин, но това главно се отнася за том 2. Нарочно пропускаме да споменем една значителна разлика, защото ако прочетете за всички разлики няма да има изненади.

Том 1 на „Сърцебиене“ има повече от достатъчно неща, които да изненадат зрителите на сериала. Ако имате интерес да разберете за нещата споменати по-горе и още, може да закупите графичният роман от повечето български книжарници като Orange Center. Продажбите започват от 07.09.22 г., но е наличен за предварителна поръчка. Очаква се останалите томове да са налични по-късно.


Публикувано на 05.09.2022

Generic placeholder image
Heartstopper

Heartstopper разказва историята на Ник и Чарли, двама тийнейджъри от Великобритания в гимназия включваща само момчета. Всички новини за сериалът
Новини по темата
Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации