Снимка за 5 сериала, базирани на книги, които си заслужават.

5 сериала, базирани на книги, които си заслужават.

Стават чудеса, когато два свята на изкуството се смесват. Много често филми вдъхновяват книги, а още по-често книгите са тези, които стоят и зад любимите ни шедьоври на големите и малките екрани. Днес ще ви препоръчаме и ще ви разкажем за 5 сериала, базирани на романи, които могат да се окажат точно това, което сте очаквали.

1. ‘Outlander – историческата драма е базирана на поредицата със същото име на Даяна Габалдон и за първи път е публикувана през 199-1ва, смесвайки романтика, приключение и фантазия в едно. И сериалът, и книгите разказват за Клеър Рандал, британска медицинска сестра през 20-ти век, която пътува назад във времето и се озовава в Шотландия през 18-ти век. Среща се с Джейми Фрейзър, спасява живота му и така разцъфва тяхната любов. Има доста разлики между романите и екранизацията, но повечето от феновете смятат, че атмосферата е запазена и общо казано сериалът се придържа към написаната версия.

2. ‘You – Ето, че ще говорим за един от най-големите хитове в момента, а именно продукцията на Netflix You’, чийто 4-ти сезон в момента оглавява класациите. Поредицата със същото име на Каролин Кепнес стой зад психологическия трилър. В книгите обаче, няма да повярвате, но Джо е дори по-тъмен персонаж, отколкото в сериала. Той много добре манипулира зрителите, като споделя мислите си, а в книгите те са още по-ненормални и притеснителни. Друга голяма разлика е, че Джо от сериала съжалява за постъпките си много повече, отколкото неговият хартиен вариант.

3. ‘The Queens Gambit– Мини сериалът на Netflix нашумя страшно през 2020-та, а книгата е още от 1983-та година и е написана от Уолтър Тевис. Адаптацията към екрана е планирана от дълго време, преди да стане реалност. Историята проследява Бет Хармън, сирак, който пораства и става международна сензация в света на шаха. Бет е една от малкото жени в свят, доминиран от мъже, и тя отказва пола и да има нещо общо със ситуацията. И сериалът, и книгата са много реалистична представа на шаха и са изключително подобни, така че ако вече сте фенове на романа, сериалът вероятно ще ви допадне.

4. ‘Sherlock– Класика в жанра. Сериалът се състой от 4 сезона, базирани на популярния детектив, създаден от сър Артър Конън Дойл. Най-голямата разлика, разбира се, е, че действието в шоуто се развива в наше време, докато книгите оригинално са написано в съвсем различно такова – например, каретите са заменени с таксита. Във всеки епизод има няколко разлики, които биха могли да раздразнят феновете на Дойл, но като цяло всички са съгласни с едно – шоуто само по себе си е брилянтно и обещаващо. Със сигурност си заслужава да се опита и има силно начало.

5. ‘The Handmaids Tale– романът на Маргарет Атууд вдъхновява американската дистопия, която царува на телевизионните екрани вече 5 сезона. В един свят, разрушен и управляван от страшно правителство, опциите на жените са много ограничени и нашата главна героиня Джун се опитва да избяга от този живот, безуспешно и така нейната история тепърва започва. Доста от нещата са едно към едно, но действието в сериала е променено, за да отговаря на времената днес. Също така в сериала са много повече разгледани индивидуалните истории на второстепенните герои, което за повечето фенове е плюс.

Тези сериали покриват най-различни жанрове и се надяваме някой от тях да ви е по вкуса. Разбира се, това оставя накрая и един от вечните аргументи – филмът или книгата е по-хубав, като много често води книгата, тъй като на хартия е много по-лесно да се представят нещата в дълбочина, а в често ограниченото време, което екранизациите имат, се пропускат важни детайли. Това не означава обаче, че трябва да сте скептични, точно обратното – можете да останете приятно изненадани.

 

5 сериала, базирани на книги, които си заслужават - галерия.
* Кликнете върху снимката за пълен размер.

Публикувано на 25.03.2023 от Вяра Тъпчева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации