Снимка за 'Inventing Anna' - хитът на Netflix, базиран на истинска история!

'Inventing Anna' - хитът на Netflix, базиран на истинска история!

Един от най-популярните сериали на Netflix в момента е американската драма ‘Inventing Anna’, базирана на истинската история на Ана Сорокин – младото невзрачно момиче, което успя да измами цял Ню Йорк. 

Сериалът се състои от един сезон и от девет епизода, като те наведнъж излязоха на стрийминг платформата преди малко повече от месец – на 11-ти февруари. Въпреки че критиците и официалните медии имат доста смесено мнение за него и неговия успех – заслужен или не, феновете са категорични и веднага поискаха да научат повече за Анна и нейните безумни идеи. Историята на сериала е вдъхновена по-конкретно от статията на Джесика Преслър How Anna Delvey Tricked New Yorks Party People, а самата Сорокин е била платена 320,000 $, за да се съгласи да бъде разказан нейния живот и да помогне за правилното представяне на сложната героиня.

Главната роля получава актрисата Джулия Гарнер, която дотогава ни е позната с ролята си на Рут Лангмор в друг проект на Netflix – ‘Ozark’. Нейното уникално представяне е това, което никой не може да отрече, дори и критиците – тя отвява всички с феноменалната си актьорска игра. Коя обаче е Анна Сорокин и защо тя е толкова трудна за представяне и разбиране от света и зрителите?

Сериалът проследява Анна Делви, руски имигрант, който се представя за германска наследница на богато семейство, за да си пробие път в обществото в Ню Йорк и да се изкачи по социалната стълбичка. Тя се запознава с правилните хора и ги омайва всички със своята идея за ‘The Anna Delvey Foundation’ – изискан клуб за специално подбрани любители на изкуството, място, толкова реално в нейната фантазия, че безброй институции и важни клечки също го виждат и попадат в нейния капан. Анна е обвинена в открадването на 275,000 $ с помощта на множество измами.

Виждаме как са я възприемали нейните най-близки приятелки, нейното поведение, последствията, които действията й имат. Анна отсяда в най-луксозните хотели по целия свят, храни се в най-скъпите ресторанти и стартира проект на стойност милиони долари без да има и цент в джоба, и всичко това само и единствено с изкусни лъжи. За да не разваляме удоволствието от това да го гледате сами няма да разкриваме всички подробности или пък края, въпреки че днес истинската история на Анна Сорокин е толкова известна, че почти всеки е чувал за нея.

Моралната дилема, която сериалът отключи, е дали по този начин, давайки показ и внимание на така известните ‘скамъри’, Netflix не ги представя в една привлекателна светлина, а не като опасните престъпници, които всъщност са. Щом опре до престъпления границата винаги е много тънка. Една екранизация може да се счита за пагубна, ако се наблегне твърде много на грешния малък детайл или показва прекалено много симпатия. Не можем обаче да виним Netflix за това, че екранизира историята на Сорокин. Ако не те, друг щеше да го направи. Добрите истории си остават добри истории независимо от моралната гледна точка.

‘Тази история е истинска. Освен частите, които са измислени’, виждаме в началото на всеки епизод. Това говори достатъчно – зрителите винаги трябва да си едно наум. Дори и сериалите и филмите базирани на истинска история са поукрасени. Те трябва да бъдат, за да си гарантират успех и гледаемост. Зрителите винаги биха си паднали повече по пикантната история, отколкото по нейната суха версия. Самата Сорокин разбира колко комплексен е случаят – ‘Винаги е трудно, освен ако не става въпрос за нещо черно и бяло като убийство.’

И ето, че Анна, любимка на The New York Times и американския елит, получи своите 15 минути слава. Можете да се запознаете с нея в ‘Inventing Anna’ или ако пък вече сами сте си създали мнение от статиите и медийното покритие, то въпреки това дайте шанс на сериала. Нека любопитството надделее. Все пак понякога няма нищо по-хубаво от достатъчно интригуващо шоу, което да ви накара да се откъснете от реалността за малко. Това е едно от силните качества на Netflix – те ще успеят да ви залепят за екраните за идеалното количество време – нито твърде малко епизоди, че да ви ядосат, нито твърде много, че да се отегчите.

Inventing Annae перфектната комбинация от противоположности. Ще ви заинтригува, разсмее, разплаче, а шокът, който сериалът остава поради фактът, че малко или много измамите са истински, е изключително приятно гъделичкащо чувство в стомаха. Актьорският състав е невероятен и Ню Йорк е по-реален от всякога. Най-доброто ‘getaway’ шоу за уикенда.

Публикувано на 30.03.2022 от Вяра Тъпчева

Generic placeholder image
Inventing Anna

Журналист се заема с тежката задача да докаже, че Ана Делви, любимка на цял Ню Йорк, е всъщност нищо повече от една измамница. Всички новини за сериалът
Новини по темата
Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации