Снимка за 'Glass Onion' - смях и класика в жанра!

'Glass Onion' - смях и класика в жанра!

Помните ли ‘Knives Out’? Мистерията излезе през 2019-та и срази всички, като заложи на уникална загадка, звезден каст и щипка комедия. Е, получихме продължение!

Силно слънце и екзотична дестинация, чудна мистерия и завръщането на Беноа Бланк ни очакват в ‘Glass Onion : A Knives Out Mystery’. Филмът излезе в края на 2022-ра и актьорският състав е отново брилянтен – от Даниел Крейг, Едуард Нортън, Кейт Хъдсън и Джанел Монае до ново изгрялата звезда Маделин Клайн. Можем да изброяваме всеки замесен огромен талант с часове. Раян Джонсън режисира и този път и във всяка сцена си личи страстта и любовта му към киното и особено към този жанр – той наистина знае какво прави и как да се възползва от най-силните качества на отбора, събран пред него.

Джонсън мести вселената на ‘Knives Out’ от Нова Англия в Гърция и този път Бланк се намира сред група ексцентрични образи, всички на посещение на своя приятел милионер Майлс Брон... на неговия частен остров. Една игра се превръща в истинско убийство и новото попълнение в групата, именно Бланк, трябва да го разреши, като този път самият той носи загадка със себе си – какво прави той там, кой го е поканил? Какво се крие в миналото на тази привидно привързана група приятели, предатели?

Glass Onion’ е много по-грандиозен от предшественика си и залаганията са по-високи. Става въпрос за наблягане върху изкуството на кинематографията и постепенно и подробно разгръщане на историята – цели 140 минути, филмът определено не бърза. В повечето продукции от този жанр бързо се разбира кой е жертвата и бързо се определят заподозрени, но тук Джонсън е решил да наблегне на историята и характерите на своите герои и по този начин надгражда именно мистерията.

Семейство Тромби в ‘Knives Out’ определено не бяха обикновени образи, но тези в продължението са извън всякакви пропорции и както горе споменахме, звездният каст са до един перфектни в изпълненията си и някак допълват цялостната чудна атмосфера на продукцията. Те приветстват сатирата, с която Джонсън иска да ги представи и знаят как да се насмиват над подобен тип хора като героите си – богати, безпомощни и безскрупулни.

Филмът е пълен с множество обрати, един след друг, до края. Самият Беноа е малко или много мистерия – той е този уникален детектив, нереално умен, стилен, готов да помогне, въпреки че мрази до един разглезените некомпетентни богаташи на острова. Героят на Крейг е пълен с детско любопитство и брилянтен ум, сам изключително чаровен и интересен за изучаване. Няма да можете да си помогнете и след няма и няколко минути на екран ще започнете да го подкрепяте и да аплодирате за него. Ако проектът се превърне в трилогия, предполагаме, че отново ще се срещнем с тотално нов сюжет и състав, с едно единствено общо – Беноа Бланк, и предвид какъв индивидуализъм излъчва и как добре се вписва във всяка атмосфера, разбираме защо. Има бъдеще и след втората част и, макар и различен от култовия Еркюл Поаро на Агата Кристи, той лекичко напомня на него и си личи, че именно от там е вдъхновен.

Със сигурност обаче филмът не е за всеки, защото доста хора ще искат нещо по-близко до типичната мистерия, такава, която следва стъпките, без да се отклонява, а и е възможно на някои чувството за хумор и себеосмиването, с които филмът борави, да им дойдат в повече.

Ние обаче ви препоръчваме ‘Glass Onion’, за да събудите доброто си настроение и жаждата за приключения. И, разбира се, за да размърдате ума си – хубавото в този гениален жанр е, че винаги можете сами да се пробвате да разгадаете мистерията, дори и преди Беноа. Каквото и да е създал Раян Джонсън, той го е направил с умисъл за стил, магия и забавление, и трите в неизмерими количества. И нека завършим с едно обещание – ако останете до края, няма да съжалявате, ами ще станете свидетели един Шекспиров финал, драматичен, подобаващо грандиозен и хитър. В момента 'Glass Onion' е достъпен за гледане в Netflix.

'Glass Onion' - снимки.
* Кликнете върху снимката за пълен размер.

Публикувано на 26.02.2023 от Вяра Тъпчева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации