Снимка за Каква е разликата между филмова музика и саундтрак?

Каква е разликата между филмова музика и саундтрак?

 Музиката, която съпътства даден филм/сериал, е основна част от цялостната концепция на една продукция. Няма как да забравим саундтрак Титаник, примерно, дори да не сме гледали филма, винаги ще свързваме мелодията с него.

Когато говорим за озвучаване, на хоризонта се появяват два основни термина: саундтрак и филмова музика. Случва се да бъдат объркани двете понятия, важно е да разберем, че те се отнасят към различни типове музика. В тази статия ще разгледаме основните разлики между двата термина и ще обясним кога биват използвани в телевизионни сериали и филми.

Какво е саундтрак?

Започваме с дефиниране на термините. Саундтрак е записана музикална колекция, която е включена в даден филм или сериал. Той може да включва, както вокали, така и инструментал. Не е задължително музиката да е авторска, може да е хибрид между такава и вече съществуваща. В голям процент от случаите, саундтракът бива пуснат като отделен албум, който може да бъде закупен.

Какво е филмова музика?

От друга страна, филмовата музика е специално композирана за филми или сериал, за да съпътства дадено действие на екран. По-често филмовата музика се състои само от инструментал и целта ‘и е да усилва въздействието на емоциите и действията във филма или сериала. Подобна музика за филми и сериали рядко бива пусната като албум, може да я видите само като част от продукция.

Какви са приликите и разликите?

Вече разбираме главната дефиниция на двата термина, нека разгледаме примери за всеки един. Саундтрак от филми и сериали, най-често, е вече съществуваща музика, която е лицензирана за употреба от дадена продукция. Примерно, ако филм включва сцена, в която персонажите слушат популярна песен по радиото, песента ще бъде смятана за част от саундтрака. Подобно е и ако е монтирана песен, която се чува на заден фон, тя също ще бъде включена към саундтрак за филм.

Когато говорим за музика за филм, то тя е специално композирана за него и е напълно оригинална. Тя е създадена от композитор и е изградена така, че да се вписва в определени сцени, емоции и действия във филмите и сериалите. Примерно, ако продукцията включва напрегната сцена с преследване, композиторът може да създаде вълнуваща и бърза музика за филм, за да придружи действието на екрана.

Объркването идва от там, че понякога хората се обръщат към филмовата музика с термина “оригинален саундтрак”. Вече знаете, че терминът се използва главно за вече съществуваща музика. Когато бива наречен оригинален, най-често се има предвид, че песните са създадени специално за филма. Въпреки това, определените не е много правилно, защото може да има оригинални песни за продукцията без те да бъдат използвани в нея.

В заключение, можем да кажем, че саундтракът се съставя от съществуваща музика, която е лицензирана за използване в дадена продукция. В същото време, филмовата музика е оригинална и се използва за подсилване на ефекта в някои сцени. Двата вида музика играят важна роля във формирането на една продукция и създаването на незабравимо усещане в зрителите.


Публикувано на 14.12.2022 от Адрияна Кръстева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации