Снимка за Художниците и холивудските продукции - 5 филма, които ще ви запознаят с изкуството.

Художниците и холивудските продукции - 5 филма, които ще ви запознаят с изкуството.


Когато световете на изкуствата се преплитат, нещо много красиво се ражда. Най-известните художници имат посветени на тях биографии, музеи, а някои от тях и холивудски продукции, пълни с полуистини и украсени за екрана. Те са визуално съкровище, много красиви, изпипани и вдъхновяващи, сякаш създадени специално за всички мечтатели.

1. Frida - Салма Хайек влиза в ролята на Фрида в тази биографична драма от 2002-ра година. Мексиканката Фрида Кало е легенда в света на изкуството, един от най-известните художници някога. Животът и е драматичен, смесица от трагедия и триумфи и в центъра на филма, както и на повечето известни факти за нея, не са само картините и, ами и бурната и любов с художника Диего Ривера. Едно от най-красивите и любопитни неща във филма е, че доста от сцените започват с картините на Фрида и бавно се разливат в истински такива с актьорите.

2. Big Eyes - Тим Бъртън седи зад тази невероятна продукция, която ни запознава с американската художничка Маргарет Кийн. Ейми Адамс и Кристофър Уолц са в главните роли, съответно в тези на Маргарет и съпруга и Уолтър Кийн, който си приписва нейните картини. Критиците описват филма не само като добра биографична представа, ами и важен коментар към обществото, валиден и до днес. Саундтракът е брилянтен, а забързаният и пълен с ярки цветове проект е интересна и вълнуваща промяна за Тим Бъртън, който е познат с драматичните си, тъмни и готически филми и много специфичен стил.

3. Loving Vincent - Това е може би най-специалният и запомнящ се филм, за който ще ви разкажем тук. Експерименталната анимация е единствена по рода си и проследява живота на великия художник Винсент Ван Гог, най-вече събитията и обстоятелствата около неговата смърт. Всяка една от 65 000-те сцени са истински нарисувани картини със същите техники, които самият Ван Гог е използвал. Сюжетът се върти около млад мъж, който отива в родния град на Винсент, за да достави последното писмо на артиста, и започва да разследва последните дни в живота му и как се е стигнало до там.

4. Edvard Munch - Създадена през 1974-та, продукцията ни запознава с живота на норвежкия експресионист Едвард Мунк.  Първо тя е издадена като мини-сериал в Норвегия и Швеция, но после получава и дебют в киното под формата на три-часов филм. Действието проследява около 30 години от живота на артиста, с фокус върху влиянията, уформили неговото изкуство, прелома на психическата му болест и аферата му с омъжена дама. Питър Уоткинс, режисьорът, разказва през цялото време, докато повечето от ролите са дадени на непрофесионални норвежки актьори.

5. Midnight in Paris - Това е фантастична комедия, която намира мястото си тук, главно заради вдъхновението, енергията и мечтателността, която може да предаде на зрителя през екрана. Главният герой Джил, изигран от Оуен Уилсън, пътува назад във времето, в златния век на Парижкия свят на изкуството, където се сблъсква с много от личните си герои и същевременно известни и на нас личности, което променя живота му от настоящето. Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Едгар Дегас и Пол Гоген са едни от артистите, с които филмът ни запознава. Оставете се да бъдете пренесени в един по-хубав и автентичен Париж и да изпитате носталгията по едно загубено минало, което няма да спре да ни липсва.

Надяваме се нашите предложения да са ви харесали и и да ви вдъхновят. Пригответе се за смях, мъдрост и сълзи. Те са не само интересни, ами и ще научите много от тях. Светът на изкуството е голям и във всеки негов ъгъл може да откриете нещо ново и вълнуващо.



Публикувано на 26.05.2023 от Вяра Тъпчева

Препоръчано
Снимка за публикацията 5 сериала за любителите на спорта!
TV
5 сериала за любителите на спорта!

Вяра Тъпчева - 09.12.2022

Снимка за публикацията 'Манифест': Интервю с Джеф Рейк
TV
'Манифест': Интервю с Джеф Рейк

Адрияна Кръстева - 04.11.2022

Снимка за публикацията 'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?
Филми
'Don't Worry Darling' - какво ни очаква?

Вяра Тъпчева - 20.09.2022

Снимка за публикацията Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?
TV
Какво трябва да знаем за 'Man vs. Bee'?

Вяра Тъпчева - 30.06.2022

Подобни публикации